Schoolsysteem in India
Er zijn grote verschillen binnen het onderwijs in India en het onderwijs in Nederland. Eén van de verschillen is het dragen van uniformen door leerlingen. Geen school uitgezonderd! Het grote voordeel van het dragen van uniformen is dat verschillen tussen rijk en arm minder zichtbaar zijn en er geen competitie is wie de mooiste en duurste merkkleding draagt.
Dan bestaan er voor het basisonderwijs twee soorten scholen: overheidsscholen en privéscholen. De overheidsscholen bieden gratis onderwijs. Maar dit onderwijs is vaak wel van mindere kwaliteit. De privéscholen zijn er in allerlei soorten en maten. Van de meest dure, exclusieve scholen tot wat eenvoudigere scholen. Hier in Bapatla alleen al kun je door de bomen het bos niet meer zien wat betreft de privéscholen. Er zijn wel wat eisen vanuit de wet voor het starten van een school, maar zo ingewikkeld en veel eisend zal dat niet zijn omdat er veel scholen als paddenstoelen uit de grond rijzen. Het vervelende van dit systeem is dat kinderen uit arme gezinnen eigenlijk altijd naar overheidsscholen moeten gaan, omdat ze een privéschool niet kunnen betalen. Daardoor krijgen ze minder kwaliteit onderwijs. Je ziet vaak dat deze kinderen de basisschool niet afmaken en gaan werken of gelijk na de basisschool aan het werk gaan. Sommige kinderen, die goed kunnen leren en van doorzetten weten, kunnen hogerop komen. Maar dat is eerder uitzondering dan regel.
Kinderen in India gaan soms met 3 jaar al naar school. Ze gaan dan eerst naar de ‘Lower Kindergarten‘ en daarna naar de ’Upper Kindergarten’. Je kunt zeggen dat dit twee kleuterklassen zijn. Alhoewel er vaak geen sprake is van lekker spelen maar gelijk het aanleren van het alfabet en cijfers. Dan volgt de ‘Elementary’ school, de basisschool zeg maar. Dat is van klas 1 tot 10. Kinderen zijn dan ongeveer 15 jaar als ze klaar zijn met de basisschool. Dan volgen er twee jaar ‘intermediate’ school. Dat lijkt een beetje op onze brugklassen. Dan kies je voor een bepaald vakkenpakket aan de hand van waar je goed in bent en welke richting je op wil gaan. Daarna komt ‘Degree College’. Dan krijg je les in het vakgebied waar je voor gekozen hebt. Dit duurt 3 jaar waarna je je bachelor bent. Daarna kun je naar universiteit om een ‘Masters’ opleiding te volgen.
Nog een groot verschil is dat het onderwijs in India erg competitief is ingesteld. Al vanaf de kleuterklassen worden er wedstrijden georganiseerd en is het erg belangrijk om de beste te zijn. Alleen degenen die hoge cijfers scoren hebben goede mogelijkheden voor een vervolgstudie of een goede baan. In Nederland zijn er in principe voor iedereen kansen om te leren wat je wilt en te worden waar je goed in bent.
Een ander verschil is dat er op scholen in India nog best veel lichamelijke straffen worden uitgedeeld. Slaan met een liniaal op een hand is nog heel gewoon. In de krant lezen we af en toe dat een kind zo verwond raakt dat hij medische hulp nodig heeft. Vreselijk. De andere kant is dat er in Indiase scholen over het algemeen goede discipline heerst en er respect is voor onderwijzers.